کئه گؤلو در 7 کیلومتری جادهی ترک، به سمت مسیری فرعی نرسیده به روستاهای زاویه (زیوه) و که واقع شده است و منظرهای چشمنواز و موسیقی طبیعتی آرامبخش نظر هر رهگذری را به خود جلب میکند، به خصوص در فصل زیبای بهار که “کئه گؤلو” (Keh gölü) با زیبایی خود روح آدمی را فارغ از دغدغههای زندگی شهری به مهمانی سبز دعوت میکند، صدای ریز موجهای متین و خونسرد این حوضچهی زیبا به بیننده میآموزد سکون معنا ندارد، جهان در حال حرکت است، نغمهی پرندگان دشتی ورود آشنایانی غریبه را خوش آمد میگوید و مرغابیهای مهاجر بر روی سفرهای مزین و مفصل با ماهیهایی زرد پر پذیرایی میشوند. این است نمونهی یک زندگی دست نخورده و طبیعی که حتی وصفش انسان را مشتاق به دیدار چنین منظرهای میکند.
این منطقه به دلایلی چون نزدیکی به شهر، وجود زیر ساختهای لازم، طبیعتی سالم و خاکی حاصلخیز فرصتی است که میتواند مورد توجه برنامه ریزان توسعه صنعت گردشگری و برنامه ریزان شهری باشد. اما خطراتی که این منطقه و اکوسیستم آن را تهدید میکند زیاد است، بارش کم و مصرف بیاندازهی منابع آبی آن، استفادهی بیش از اندازه از خاک، شکار غیر قانونی پرندگان مهاجر چون غازهای وحشی و کبک، رها شدن زبالههای تجزیه ناپذیر در قلب طبیعت آن از جملهی این تهدیداتی است که در کمین این حوضچه یا سد و اطراف زیبای آن است.
یکی دیگر از اهمیتهای این منطقه از منظر سایتهای باستان شناسی میباشد که مکان مناسبی برای مطالعات زمین باستان شناسی است. با وجود قرارگیری منطقه در جایی قابل دسترس عموم بهره برداری کمتری از آن شده و برنامهای برای آن فعل حال تدبیر نشده است. امروزه ماهیگیری از این حوضچه، سد، یا تالاب در فصولی خاص رواج دارد بخصوص زمانی که به دلیل بارش کمتر و دمای بالای هوا سطح آب پایین تر میرود و ماهیهای پر جنب و جوش موجود در آب قابل رویتند! مردم روستاهای هم جوار چون روستای زاویه که دارای مرام و فرهنگ غنی خاص خود میباشند به دام پروری و کشاورزی مشغولند ولی مهاجرت مردم این روستاها به شهر میانه و حومه از جمعیت روستاها کاسته است. این که این منطقه همینطور باقی بماند یا نه بنا بر مصالح و منافع صاحبان اراضی و سایر مسائل است ولی آن چه که مشهود است فرصت سرمایه گذاری طرحهای توسعه گردشگری در این منطقه میباشد.
نوشته شده توسط: پیمان سلیمانی صدیق