جستجو کردن
Close this search box.

۶ دی، ۱۴۰۳

روستای طوین کاغذکنان (تویون)

روستای طوین کاغذکنان (تویون)

روستای طوین کاغذکنان (تویون) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان کاغذکنان مرکزی، واقع در بخش کاغذکنان شهرستان میانه و با فاصله 73 کیلومتری از شهر میانه قرار دارد.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت این روستا 86 نفر و تعداد خانوار آن، 33 خانوار است.

تویون

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

تویون (Tüyün)

تویون اسم روستایی در بخش کاغذکنان، دهستان کاغذکنان مرکزی و اسم روستای دیگری در بخش کندوان، دهستان گرمه‌ی شمالی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت طوین به فارسی نوشته شده است. اسم آبادی بصورت تووون نیز تلفظ می‌گردد.

شکل اولیه‌ی اسم آبادی «تؤگون» به معنی «گره و عقد» بوده است که در اثر تبدیل حرف «گ» به حرف «ی» در گویش شهرستان میانه، بصورت تویون در آمده است. مثل تبدیل دوگو به دویو (برنج). با تبدیل حرف «ت» به حرف «د» (مثل تبدیل تاش به داش) کلمه‌ی تویون امروزه، بشکل «دویون» به معنی «گره» تلفظ می‌گردد.

از نظر لغوی اسم توگون از واژه‌ی «توگ» ریشه فعلی مصدر توگمگ به معنی «گره زدن» به اضافه‌ی پسوند اسم ساز «اون» (ون) ساخته شده است. اون (ون) در زبان ترکی آذربایجانی جزو پسوندهای اسم ساز می‌باشد که هنگام اضافه شدن به ریشه ی فعلی اسم می‌سازد. مثل توتون (دود) که از «توت» ریشه ی فعل توتمک (به معنی دود کردن و سوختن) به اضافه‌ی پسوند اون ساخته شده است.

بنابراین با توجه به مطالب فوق مفهوم لغوی اسم آبادی، روستای منسوب به عقد و گره خواهد بود.

آقای محمدصادق نائبی در کتاب شهرستان میانه وجه تسمیه آبادی را، «گره خوردن آبادی با کوه‌ها و دره‌های اطراف آن» ذکر نموده است.

روستای طوین کاغذکنان (تویون)

برای مشاهده تصاویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

حتماً ببینید:  روستای آیدمیر

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای‌طوین کاغذکنان میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

یک پاسخ

  1. روستای تویوون یا طوین فعلی قبلاً در منطقه خارابا درمانلار یا خرابه های چشمه درمانلار قرار داشت که بقایای آن هنوز هم قابل مشاهده است و در سده های اخیر به مکان فعلی انتقال پیدا کرده است.
    روستای زیبای طوین دارای باغات میوه از نوع گردو،گیلاس،آلبالو،به،سیب،گلابی،انگور،زرد آلو و به ویژه توت است.

    شیره توت ( دوشاب) این روستا زبانزد خاص و عام است.
    بیشتر زمینهای زراعی این روستا زیر کشت دیم و به گندم و جو و عدس اختصاص دارد.

    این روستا با روستاهای آستانجین و گؤو و آشاقی آنداری و یوخاری آنداری و از سمت ارگنه با روستای سلیمان بولاق همجوار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

میانه نگار