جستجو کردن
Close this search box.

۱۰ آبان، ۱۴۰۳

روستای تیرآباد (باشسیز)

روستای تیرآباد (باشسیز)

روستای تیرآباد (باشسیز) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بروانان غربی بخش ترکمانچای شهرستان میانه واقع شده‌است.

بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا 95 نفر و تعداد خانوار آن، 34 خانوار است.

نام قدیم آن باش سیز بوده است باش سیز به معنی بدون سر در زبان آذری می‌باشد و علت نامگذاری آن در قدیم بخاطر بزرگی روستا و بی سر و ته بودن آن بوده است. البته در ابتدا با نام باج سیز معرفی می‌شد چرا که اهالی این روستا خراج نمی‌پرداختند که به مرور زمان به شکل کلمه باش سیز تغییر یافته است.

منبع نوشته: tirabad.ir

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

باشسیز (Başsiz)

باشسیز اسم روستایی در بخش ترکمنچای، دهستان بروانان غربی شهرستان میانه می‌باشد. همچنین اسم یکی از روستاهای تابعه زنجان نزدیک به بخش کاغذکنان نیز باشسیز می‌باشد. اسم دیگر این روستا تیر آباد می‌باشد.

همانطوریکه در بخش قبل گفته شد باش در زبان ترکی آذربایجانی معانی متعددی دارد و در فرهنگ آذربایجانی فارسی پانزده معنی برای آن ذکر شده است، از جمله باش به معنی انتها و پایانه می‌باشد.

«سیز» در زبان ترکی پسوند صفت ساز بوده و نداشتن یک کمیت با کیفیت را می‌رساند.

بنابراین در اینجا آبادی باشسیز به معنای روستای بدون انتها (کنایه از بزرگ بودن آن است)، می‌باشد.

در کتاب میانه نوشته‌ی محمدصادق نائبی، با استناد به معنی سر برای واژه‌ی باش، مفهوم لغوی باش سیز را بدون سرپرست ذکر نموده‌اند و وجه تسمیه‌ی احتمالی روستا را، از نداشتن کدخدا (سرپرست) در برهه‌ای از زمان، دانسته‌اند.

روستای تیرآباد (باشسیز)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

حتماً ببینید:  روستای یالقوز آغاج

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای تیرآباد (باشسیز) دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

۵ پاسخ

  1. سلام بنده یک تیرآبادی هستم و در مورد معنی ترکی این روستا که باشسیز میباشد از پدر مرحومم شنیدم که معنی این کله بدون سر میباشد بدین معنی که در گذشته های خیلی دور اهالی این روستا همه خان بودند و رعیتی وجود نداشت و بدین خاطر به این ده باشسیز یا همون بدون آقابالاسر میگفتند و بیشتری هاشون هم فامیلی اکبری داشتند از جمله خودم که به معنی بزرگ میباشد

  2. جواد خدایی تیرابادی هستم
    نظریه فوق رو تایید میکنم روستای باج سیز خیلی قدیمی تر بنظر میرسه
    روستایی متشکل از اقا سید ها و خان هایی که در قدیم باج و خراج به کسی نمیدادند
    باعث افتخار است که تیرابادی هستم

  3. با سلام مطلب فوق را تایید می کنم… من استاد دانشگاه و مهندس معمار هستم و همچون شغل آب و اجدادی خودم در زمینه ساختمان فعالیت میکنم و باعث افتخار هست که تیرآبادی هستم ، خدارو شکر تیرآبادی ها همه جا می درخشند.

  4. روستایی که ادوارد بران در کتاب یک سال در میان ایرانیان از دو روستای بزرگ باشسیز به عنوان روستای شمال جاده و روستای بلغاور در جنوب جاده یاد میکنه
    باشسیز-تیرآباد
    https://www.google.com/maps/@37.6493315,47.2335793,1969m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
    و
    بلغاور-بقرآباد
    https://www.google.com/maps/@37.6137547,47.2316651,3187m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

  5. اینجا سرزمین پدری ما هستش و بهش افتخار میکنیم سرزمینی پر از افراد موفق از قدیم تا الان خوشحالم که اهل این سرزمینم و هروقت که به این دیار سفر میکنم هیچگاه احساس غربت نمیکنم و موقع خارج شدن احساس دلتنگی چون ریشه ما در این سرزمین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

میانه نگار

آخرین دیدگاه ها