روستای ذاکر (ذکیر) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمهی شمالی، واقع در بخش کندوان شهرستان میانه قرار دارد.
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا 20 نفر و تعداد خانوار آن، 7 خانوار است.
دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا مینویسد:
ذکیر (Zəkir)
ذکیر اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان گرمهی شمالی شهرستان میانه میباشد که به صورت ذاکر به فارسی نوشته میشود.
واژهی «ذکیر» در لغت نامهی دهخدا کلمه ای با ریشهی عربی (ذکر) و به معنی باد گیرنده و نیکو یاد دارنده معنی شده است.
به نظر نگارنده «ذکیر» اسمی مرکب میباشد که از واژههای «ذکی» «به معنی زیرک، تیز تبع (تیز هوش)» و «ار» به معنی «مرد و جوانمرد» ساخته شده است که به علت تلاقی حروف صدادار، حرف «آ» واژه آر حذف شده است.
بنابراین مفهوم لغوی ذکیر، مرد باهوش و زیرک خواهد بود که به علت بار معنایی مثبت کلمه در زمانهای قدیم از آن به عنوان اسم شخص و قبیله استفاده شده و اسم آبادی از اسم شخص یا قبیله اقتباس شده است. در صورتی که ذکیر «زکیر» را شکل تلفظی امروزی زیکِر و زیر در نظر بگیریم سابقه تاریخی این اسم به دوران ماننا خواهد رسید.
در کتاب تاریخ ماد، نوشتهی ا.م.دیاکونوف «زیکرتو» (زیکر + تو) یکی از ایالتهای حکومت ماننا در نیمهی دوم قرن هشتم قبل از میلاد، در ناحیهی میانه – اردبیل کنونی، و «ایزیرتو» (ایزر+ تو)، به عنوان پایتخت حکومت ماننا، ذکر شده است.
«تو» و«تی» در زبان ترکی قدیم به معنی کوه به کار می رفته است مثل کاپلانتو (قافلانتو) و قافلانتی به معنی قافلانکوه.
بنابراین مفهوم لغوی ایالت زیکرتو نیز میتواند «ایالت کوههای قبیلهی ذیکیر» باشد.
روستای ذاکر (ذکیر)
برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید
عکس از: آقای حسین قره داغی
اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای ذکیر میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاههای زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آوردهاید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.