جستجو کردن
Close this search box.

۱۳ آذر، ۱۴۰۳

روستای سیه کمر

روستای سیاه کمر (سیه کمر)

روستای سیاه کمر (سیه کمر) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان اوچ‌تپه شرقی بخش مرکزی شهرستان میانه واقع شده‌است. این روستا در فاصله 10 کیلومتری از شهر میانه واقع شده است.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا 116 نفر و تعداد خانوار آن، 32 خانوار است.

طبیعت روستای سیاه کمر

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

سه کمر (Siyə kəmər) – سیه منصور (Siyə mənsur)

سیه کمر اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان اوچ تپه‌ی شرقی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت تغییر داده شده ی سیاه کمر به فارسی نوشته می‌شود.

«سیه کمر» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «سیه» و «کمر» تشکیل شده است.

سیه منصور اسم روستایی در بخش کندوان، دهستان گرمه‌ی شمالی شهرستان میانه می‌باشد.

«سیه منصور» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «سیه» و «منصور» تشکیل شده است.

سیه یکی از واژه‌های قدیمی مورد استفاده در زبان ترکی می‌باشد که در اسم تعدادی از روستاهای آذربایجان مثل؛«سیه کولان در شهرستان اهر، سیه ناب در بستان آباد، سیه دولان در هریس و اسم محله‌ی سیه وان در شهر تبریز» استفاده شده است.

سیه یکی از واحدهای وزن قدیمی مورد استفاده در آذربایجان می‌باشد که معادل یک هشتم باتمان (یک من)، و پانصد گرم امروز می‌باشد. همچنین سیه یکی از واحدهای اندازه گیری سطح زمین زیر کشت نیز بوده است که معادل یک دوم چارک (چه رک) بوده است. در هنگام نگارش اسامی به زبان فارسی این واژه را بصورت سیه (مخفف سیاه) تلفظ و ثبت نموده اند و بدین ترتیب معنی رنگ سیاه را از آن استخراج کرده‌اند.

درصورتیکه سیه (سی یه) را واژه‌ای ساخته شده از «سی»، ریشه فعلی مصدر «سیماق» به معنی «شکستن و شکست دادن» به اضافه پسوند «ه»، پسوندی صفت ساز در زبان ترکی آذربایجانی که هنگام چسبیدن به ریشه فعلی صفت می‌سازد، مثل کسه (میان بر، کوتاه شده) در نظر بگیریم مفهوم احتمالی لغوی واژه‌ی (صفت) سیه، «شکست داده» خواهد بود.

به نظر نگارنده کیمر شکل فونتیکی کمر می‌باشد که در منابع تاریخی به عنوان یکی از اقوام قدیمی ترک زبان ساکن در آذربایجان از آنها اسم برده شده است.

بر طبق نظر آقای رحیم رئیس نیا، این قوم یکی از اقوام ساکن در آسیای مرکزی بوده‌اند که در حدود سده‌ی هفتم و هشتم قبل از میلاد از طریق گذر گاه دربند وارد خاک ایران و آذربایجان شده‌اند و بر تاریخ این منطقه تأثیر نهاده‌اند.

منصور یکی از اسامی مردان می‌باشد که هنوز هم استفاده می‌شود.

بنابراین مفهوم لغوی روستای سیه کمر، آبادی قوم کیمر (کمر) غالب و مفهوم لغوی روستای سیه منصور، آبادی منصور غالب و فاتح خواهد بود.

یکی از معانی کمر در زبان ترکی آذربایجانی، بخصوص در گویش شهرستان میانه، میان کوه و صخره ی کوه می‌باشد.

در لغت نامه‌ی دهخدا «سَی» به معنی «سنگ و حجر» و «سی ی» به معنی «جای هموار و برابر» معنی شده است.

در صورتیکه سیه را واژه‌ای ساخته شده از کلمات «سی» یا «سی ی» به اضافه‌ی پسوند «ه» (پسوندی که به اسم عام پیوندد، اسم خاص می‌سازد) در نظر بگیریم در اینصورت مفهوم لغوی سیه به عنوان واحد وزن (که در زمان قدیم با نام عمومی سنگ و «داش» شناخته می شد) نیز توجیه خواهد شد. در اینصورت مفهوم لغوی سیه کمر، «کمر سنگی (صخره ای) و یا دشت قوم کیمر» و مفهوم لغوی سیه منصور، «دشت منصور» خواهد بود.

روستای سیاه کمر (سیه کمر)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

تصاویر ارسالی از آقای فرزاد مستجابی

حتماً ببینید:  روستای مروشین (مرؤوشن)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستایسیه کمر میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

میانه نگار