روستای ممان (مامان) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمه جنوبی، واقع در بخش مرکزی شهرستان میانه و در فاصله روستا در فاصله ۲۴ کیلومتری از شهر میانه قرار دارد.
بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا 372 نفر و تعداد خانوار آن، ۱۳۵ خانوار است.
این روستا در فاصله ۲۴ کیلومتری از شهر میانه واقع شده است.
گوزل مامان بیر نامه گلیپدی سد کوبلاننان فکر ایدیرلر زارع دوشوبدو جاننان
تمام ال چکیرلر بازار دوکاننان قویمایین سو باسا گؤزل مامانی
هئچ یئره چاتمیری دادی، آمانی نئچه مدرسه وار، نئچه کرخانا
شکایت یازماقدان گئلمیشیک جانا رحم ائیله یین بیزیم کاغیزکونان
قویمایین سو باسا گؤزل مامانی هئچ یئره چاتمیری دادی آمانی
ماماندا صرف اولور نئچه قوچ- قویون قصابا حکم اولور دریسین سویون
مرجی شورباسینان ختنه تویون بیزلری یغمایین قوشا بلاغا
فرشمی چاتمارام جانسیز اولاغا بیزلری کؤچورون سلیمانلییا
قییمایین اوزگهلر بیزی دانلایا دولتین قدرتین ملت آنلایا
قویمایین سو باسا گوزل مامانی هئچ یئره چاتمیری دادی آمانی
تصویر ارسالی از آقای جاوید تیموری
- پل روستای ممان در مه
این روستا یکی از روستاهای شهرستان میانه میباشد مردم این روستا به کشاورزی و دامداری مشغول میباشد از محصولات این روستا میتوان به برنج این روستا اشاره کرد که از مقبولیتی بالای برخوردار میباشد از دیگر محصولات این روستا نمک این روستا میباشد که به اسم نمک ممان در سطح استان و استانهای همجوار توزیع میشود.
همسایگان
روستای مامان با روستاهای اطراف روابط تنگاتنگی دارد از جمله روستاهای اطراف ممان میتوان به روستاهای نظیر روستاهای: زنهاری، زرنجین، کوهستانق، وردوق، بیرون، گوندوغدی، توپ قره، کوهبنان و سلیمانلو اشاره کرد.
نوع فعالیت مردم
روستا به دلیل همجوار بودن با رودخانهای قزل و اوزن و وجود قناتهای متعدد و زمینهای حاصلخیز مردم این روستا را به سمت کاشت برنج سوق داده البته مردم روستا به غیر از کاشت برنج به دامداری و باغداری نیز مشغول هستن دیگرمحصول این روستا نمک این روستا هست که البته بیشتر درسطح شهرستان توزیع میگردد که به نمک ممان شهرت دارد.
موقعیت جغرافیایی
این روستا یکی از مهمترین و حاصلخیزترین نواحی و روستاهای شهرستان میانه است و از لحاظ جغرافیایی در جنوب غربی شهرستان خلخال و جنوب استان اردبیل و شمال شرقی شهرستان میانه و شمال غربی استان زنجان میباشد.
داد و ستد
روستا از جهاتی بویژه بازار داد و ستد کالاها و اجناس شهرهای مجاور در زمانهای قدیم بسیار با اهمیت بوده است. شهرستان میانه اولین شهری میباشد که در مسیر ارتباطی تهران به آذربایجان قرار گرفته و به لحاظ سوق الجیشی یکی از بازارهای غربی کشور را در سنوات گذشته به نام خود به ثبت رسانده است، که این روستا به دلیل قدمت و سابقه و همینطور تعداد جمعیت بالا یکی از قطبهای اقتصادی شهرستان میانه برای فروش محصولات کشاورزی خود و خرید مایحتاج زندگی بوده است.
دلیل نام گذاری
روستای مامان به دلیل سرسبزی بیش از اندازه و داشتن باغات و مزارع کشاورزی و همینطور به علت رفت و آمد چاپار سواران نامهرسان و اطراق آنها در این روستا و باز به علت قرار گرفتن در میان شهرها و استانهای اطراف از نظر اهالی منظقه نام زیبای ممان را به خود گرفته است.
نشانههای تاریخی
روستای مامان به دلیل با صفا و سرسبز بودن بنا به گفته هایی که نسل به نسل و زبان به زبان گشته محل گذر نوادگان امامان نیز بوده است که نشانههایی که از اطراف این روستا پیدا شده بیانگر این مطلب است.
قدمت
روستا به لحاظ قدمت و سابقه تشکیل طبق شواهد باقی مانده در اطراف روستا برمیگردد به حدود ۱۴۰۰ سال یا بیشتر از آن که یک نمونه از این شواهد تاریخی که بازگو کننده تشکیل روستا میباشد نشانی از محل پاگذاری یا به تعبیر اهالی روستا (امام ردی) میباشد که در نزدیکی روستای زیبای ممان موجود است.
زلزله در ممان
روستا از زمان تشکیل که باز اطلاعات دقیقی در دست نیست، به گفته قدیمیهای این روستا تا کنون دو بار دچار زلزلههای شدید شده که باعث دگرگونی کامل این روستا شده، اما باز به همت پدران و مادران و نیاکان ما دوباره بنا شده همچنان استوار ایستاده است.
مکانهای تاریخی
این روستای در زمانهای بسیار قدیم یکی از مدرنترین برج و باروهای زمان خود را داشته است. محلی به نام قلعه خانها وجود داشته که در زمانهای قدیم به عنوان محل دیدهبانی و نگهبانی از روستا به دلیل تهاجم افراد بیگانه ساخته شده بود که الان نیز به همان اسم (قلعه) در میان اهالی معروف میباشد.
آب و هوای روستا
روستای ممان به دلیل قرار گرفتن در میان کوههای اطراف خود از آب و هوای معتدل و نسبتا کوهستانی برخوردار است. رودخانه قزل اوزن نیز که قدیم به علت کثرت آب محل ماهیگیری و آبیاری زمینهای کشاورزی اهالی بوده است. همینطور این روستا دارای چشمههای آب طبیعی متعددی با نامهای قدیمی و شناخته شده میباشد که به عنوان مثال میتوان از شیرین بلاغ و بیآغاجی نام برد.
شیوه اداره کردن
روستا در زمانهای قدیم بصورت حکومت خانی اداره میشده که با بوجود آمدن اصلاحات ارضی در دهه ۴۰ هجری شمسی توسط محمدرضا شاه و تقسیم شهرها به نواحیهای مختلف، روستاها نیز از این اصلاحات بیبهره نمانده و خانها تبدیل به کدخدایان معتمد و ریش سفیدان روستا شدند، که روستای مامان نیز از این امر مستثنی نبوده و کدخدایان متعددی به خود دیده است.
دفاع از اسلام و انقلاب
این روستا از نظر مبارزات اوایل انقلاب و همینطور هشت سال دفاع از آن همواره در صف مقدم جبهه ها بوده و فداکارانه شهدای عزیزی را تقدیم این انقلاب نموده است که تعداد آنها نیز ۶ شهید عزیز میباشد.
با تشکر از آقای عیسی سهرابی ممان
منبع نوشته: iranvillage.ir
دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا مینویسد:
مامان (Maman)
مامان اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان گرمهی جنوبی شهرستان میانه میباشد که بصورت ممان به فارسی نوشته میشود.
در صورتیکه کلمهی مامان را بصورت اسم ساده در نظر بگیریم در آنصورت مامان به معنی «مادر و چیز قشنگ و زیبا» خواهد بود.
مامان اسمی است که از واژهی «ماما» به اضافهی پسوند «ان» ساخته شده است.
«ان» در زبان ترکی قدیم، بیانگر «اجتماع، جا و مکان» میباشد.
«ماما» در زبان ترکی آذربایجانی به معنی «مادر، مامان و قابله» میباشد.
بنابراین با توجه به مطالب فوق مفهوم لغوی اسم آبادی، روستای ایجاد شده در «سرزمین مادر» خواهد بود.
روستای ممان (مامان)
برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید
تصاویر ارسالی از آقای ناصر خادمی ممانی
- حمام تاریخی روستای ممان
- ابگرم روستای ممان
- قزل اوزن
فیلم و تصاویر ارسالی از خانم نسیم شیرازی
اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای مامان میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاههای زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آوردهاید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.
2 نظر
سلام .باتشکر از نویسنده این نوشتار باید بعرض برسانم .اینجانب اهل طالقان روستای خودکاوند هستم .نام خانوادگی قبلی بنده واهالی روستای من مامانی بوده که تغییر داده ام هم اکنون نام خانوادگی خیلی از اهالی بهمین نام میباشد . علت این نامگذاری این بوده که مامانی ها اهل روستای مامان در طالقان بودند.وگفته هایی در لسان برخی ازقدمای ما نقل شده که ازسالیان خیلی دور مامانی ها از روستای مامان میانه به این مکان مهاجرت کرده اند .این قصه قدیمی بالعکس هم نقل شده یعنی از مامان طالقان به میانه مهاجرت صورت گرفته .اگر اطلاعاتی در این زمینه دارید لطفا با بنده همکاری فرمایید تا به یک نتیجه منطقی وارتباط تاریخی برسیم .ممنون از همکاری شما
آدرس واتساپی بنده ۰۹۱۲۳۶۲۰۸۷۹سیروس علوی نیا
خیلی خوشحالم که زادگاه و سرزمین اصلی خودتان را فراموش نکرده اید اگر مایل بودید با شماره تماس ۰۹۱۲۶۱۸۴۰۳۲ تماس حاصل کنید