جستجو کردن
Close this search box.

۱۸ مهر، ۱۴۰۳

روستای پاوریس (پاواریس)

روستای پاوریس (پاواریس)

روستای پاوریس (پاواریس) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمه جنوبی، واقع در بخش مرکزی شهرستان میانه و با فاصله 40 کلیومتری از شهر میانه قرار دارد.

بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت این روستا 112 نفر و تعداد خانوار آن، 48 خانوار است.

موقعیت

پاورس در منطقهٔ کوهستانی و حد مرز بین شهرستان میانه و خلخال قرار دارد. این روستا یکی از نواحی بکر این منطقه می‌باشد و از قدمت تاریخی بالایی برخوردار بوده که آثار باستانی پیرامون آن نشانگر این مطلب می‌باشد.
این منطقه به علت قرارگیری در ارتفاعات کوهستانی نسبت به دیگر مناطق شهرستان میانه دارای آب و هوای بسیار مطلوبی در فصول بهار و تابستان می‌باشد.
این روستا دارای شبکه آبرسانی، برق و تلفن شهری می‌باشد و سیستم شبکه موبایل نیز در این روستا به خوبی قابل سرویس‌دهی می‌باشد. با توجه به ساخت و سازهایی که اخیراً در این روستا شده‌است آن را به منطقه سیاحتی و ییلاقی تبدیل نموده و لذا بخش مسکونی و باغ ویلای این روستا در حال گسترش می‌باشد.

حتماً ببینید:  روستای درین درق (درین دره)

با گذشت سال‌ها مردمی که به علل مختلف ناگزیر به مهاجرت به شهرها شده بودند، دوباره به روستای زیبای پاورس باز گشته‌اند، و زندگی، هم چنان بر خلاف برخی از روستاهای دیگر این منطقه، ادامه دارد.
در این میان عده‌ای به علت آب و هوای مطلوب این روستا و نیز آرامشی که در آن حاکم است و برای زندگی فصلی برگشته‌اند و حتی نفراتی که نسل‌های دوم و سوم مهاجر می‌باشند و نیز غیر بومی‌ها در این روستا به صورت فصلی ساکن شده‌اند.

البته بافت جمعیتی و موقعیت جغرافیایی و زمین‌‌های مستعد و مرغوب و آب معدنی گوارا و سالمی که در چشمه‌های این روستا و اطراف آن قرار دارد باعث مرکزیت و رونق آن و نیز وجهه تمایز و برتری این روستا نسبت به دیگر روستاهای این منطقه شده‌است.
این روستا از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل شده‌است که قسمت شمالی آن دارای جمعیت بیشتری بوده و باغ ویلاهای بیشتری در آن وجود دارد. از لحاظ فرهنگی و آموزشی این روستا دارای مدارس، مساجد و حسینه بوده به صورتی که مرکز فرهنگی منطقه(میدان‌داغی) می‌باشد.

اقتصاد

دامداری و کشاورزی تنها شغل و منبع درآمد اهالی بومی این روستا می‌باشد.

جای‌های دیدنی

یکی از مناطق دیدنی پاورس (علیبولاغی) است، چشمه‌ای پر آب، بنام علی بولاغی و به همین خاطر اسم باغ نیز همین است، دره کوچکی با عرض دهانه حدود بیست متر علی بولاغی را در طول به دو نیم تقسیم می‌کند. روستای پاورس دارای چشمه‌های دیگری نیز هست که می‌توان از چشمه گوجه خانه چشمه الله وردی چشمه بالای روستا (یوخاری بلاق) نیز یاد کرد.

منبع نوشته: ویکی پدیا

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

پاوریس (Pavrıs)

پاوریس اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان گرمه‌ی جنوبی شهرستان میانه می‌باشد که بصورت پاورس نوشته می‌شود. در گویش محاوره‌ای اسم آبادی بصورت پاواریس تلفظ می‌گردد.

با در نظر گرفتن ابدال (تغییر) حروف «پ» و «ب» به همدیگر و تبدیل آنها به حرف «و» مثل تبدیل بیچاق به پیچاق و تبدیل بار به وار، شکل اولیه‌ی اسم آبادی می‌تواند پاپریس (پاپریز) باشد. پاپریز و پاپروز در زبان ترکی آذربایجانی به معنی سیگار می‌باشد و منظور سیگاری است که از گذاشتن تنباکو در لای کاغذ پاپریز و پیچیدن آن ساخته می شد، می‌باشد. در ترانه (ماهنی) قدیمی «پاپریزیم یانایانا، اوت دوشوب شیرین جانا» (در حالی که پاپریز (سیگار) روشن است آتش به جان شیرین افتاده است)، از واژه‌ی پاپریز به معنی سیگار استفاده شده است.

پاپریز تلفظ ترکی واژه‌ی لاتین پاپیروس می‌باشد. پاپریز به تلفظ لاتین پاپیروس و یا به تلفظ یونانی پاپورس به معنی «بَردی، لُخ، حفا، ورق پوست گیاه پاپیروس» که در قدیم چون کاغذ بکار می رفته و کتب خطی بر ورق پوست این گیاه نوشته می شد)، می‌باشد.

ساخته شدن و تهیه کاغذ در اطراف شهرستان میانه سابقه‌ای تاریخی دارد بطوریکه وجه تسمیه‌ی کاغذکنان از تهیه و ساخته شدن کاغذ در این دیار گرفته شده است.

بنابراین با توجه به مطالب فوق مفهوم لغوی آبادی پاوریس، آبادی کاغذ و پاپیروس بوده و به احتمال زیاد در این آبادی نیز، کاغذهای قدیمی معروف به پاپریز تهیه می شده و وجه تسمیه‌ی آبادی از آن اقتباس شده است.

روستای پاوریس (پاواریس)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

نقشه روستای پاوریس

حتماً ببینید:  روستای گرده لاین (گیرده لایین)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای‌ پاواریس میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

۵ پاسخ

  1. با سلام بنده حمیدرضا خدری هستم ک خود در روستای زیبای پاورس زندگی میکنم این روستا دارای آثار باستانی زیادی مانند کوه قلعه – تپه پاورس – پنجه علی و …. می باشد ک گردشگران زیادی برای دیدن این مناطق ب روستا می آیند.طبیعت این روستا مخصوصا در فصل بهار و تابستان بسیار بسیار عالیه و پیشنهاد میکنم حتما تشریف بیارید.یاشاسین آذربایجان

      1. درود بی کران پاواریس روستایی پدرم و پدربزرگم هست عاشق شعبانعلی جلالی و پدرم قسمتعلی جلالی ایکاش خونهای قدیم گاگلی همانطور میماندن در اصل زیبایش به همون سنتی بودنشه الان خراب کردن و مدل شهری درست کردن فقط اسمش مونده

  2. با سلام و درود بنده علی عیوضی هستم که در این روستا بزرگ شده این روستا علاوه بر قلعه که ثبت شده کوهی دارد که قلعه پیر است ولی ما در گویش میگم قارا پیر و چشمه های متعددی همداره مثل قوملو،آجلی،قرمزی بولاغ و یان بلاغی و… وجود دارد و در همان کوهی که اسمش ثبت شده به نام قلعه چند غار وجود داره که واقعا دیدنی هستند و رو به روی کوه قلعه کوهی به اسم کمره وجود که یک غار کوچک دارد اگر هم بروید و دقت کنید تاقچه های انسان های غار نشین کاملا معلوم و دیدنی هستند و بالاتر از کوه قلعه کوهی است که اسمش آغزی بیر هست یعنی یک دهان دارد
    از لحاظ اب هوا از اول فروردین تا اخر بهار هوای خوب و خنکی دارد ولی شب های سردی دارد متاسفانه این روستا اب کافی ندارد و مشکل شدید اب دارد
    کنار روستا یه تپه ای هست معروف به خردا پیر هست یه جورایی اعتقاد زیارتی به ان داشتند که الان کمرنگ شده
    امیدوارم مفید بوده باشه مطالبم.
    با سپاس فراوان یاشاسین اذربایجان یاشاسین میانا
    یاشاسین تیراختور❤️🚜❤️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین دیدگاه‌ها

میانه نگار

آخرین دیدگاه ها