میانه نگار
جستجو کردن
Close this search box.

۲۰ شهریور، ۱۴۰۳

روستای وهیل (وئهیل)

روستای وهیل (وئهیل)

روستای وهیل (وئهیل) یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان گرمه جنوبی، واقع در بخش مرکزی شهرستان میانه با فاصله 33 کیلومتری از شهر میانه قرار دارد.

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت این روستا 22 نفر و تعداد خانوار آن، 10 خانوار است.

 

دکتر فیروز سیمین فر در کتاب خود «نگاهی نوین به اسامی کهن در شهرستان میانه» در مورد وجه تسمیه اسم روستا می‌نویسد:

وئهیل (Vehil)

وئهیل اسم روستایی در بخش مرکزی، دهستان گرمه‌ی جنوبی شهرستان میانه می‌باشد، که بصورت وهیل نوشته می‌شود.

به نظر نویسنده واژه‌ی وئهیل در اثر تبدیل حروف و مخفف سازی و ایجاد تغییرات فونتیکی (تلفظی) در طول زمان از واژه‌ی قدیمی «وای ائل» یا «وه ائل» ایجاد شده است.

از نظر لغوی «وای ایل» یا «وه ائل» اسمی مرکب می‌باشد که از واژه‌های «وای» (وه) و «ائل» ساخته شده است.

از بعد اساطیری «وای» یا «وایو» خدای (الهه‌ی) جو می‌باشد، و دو جنبه دارد «وای وه» (وای خوب) الهه‌ی مرز روشنایی و «وای وتر» (وای بد) الهه‌ی بخش زیرین و دیو مرگ می‌باشد.

با توجه به دو گانه بودن «وای» بوده که در ادبیات شفاهی و کتبی در دو حالت و موقعیت مختلف از واژه‌ی وای استفاده شده است، اولی در مقام استمداد و کمک خواهی است که از وای خوب کمک می‌طلبیده‌اند و لفظ ای وای را بیان می‌کرده‌اند. دوم در مقام لعن و نفرین می‌باشد که با لفظ وای بر تو، طرف مقابل را خطاب می‌کنند و دیو مرگ را بر مخاطب آرزو می‌کنند (و می‌کرده‌اند).

واژه ائل در زبان ترکی آذربایجانی به معنی طایفه، قوم، دیار، سرزمین اجدادی می‌باشد.

بنابراین با توجه به مطالب فوق وای ائل یا وہ ائل به مفهوم سرزمین و دیار الهه ی وای خوب خواهد بود.

در اسم روستاهای دیگری نیز از واژه‌ی وای استفاده شده است مثل روستای وایقان در شبستر که به معنی آبادی الهه‌ی وای پدر می‌باشد.

روستای وهیل (وئهیل)

برای مشاهده تصویر با سایز بزرگتر بر روی تصویر کلیک کنید

نقشه روستای وهیل

حتماً ببینید:  روستای حصار قرانقو (حاصار قاررانقو)

اگر اطلاعات موثق دیگری از روستای وئهیل میانه دارید لطفاً آن را از طریق فرم دیدگاه‌های زیر با ما به اشتراک بگذارید تا به نام شما در این مطلب برای سایر خوانندگان به اشتراک بگذاریم.
و در صورتی که اطلاعات ارسالی را از کتاب یا وبلاگ خاصی بدست آورده‌اید لطفاً منبع آن را نیز همراه با مطلب ارسالی قید کنید.

۲ پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *